Vi är övertygade om att moderat politik har möjlighet att klara framtida förväntningar på sjukvården. ?xml:namespace>
tisdag 13 september 2011
Ny landstingsblogg startad
fredag 2 september 2011
onsdag 27 juli 2011
Kampanjturnén fortsätter
Landstingsgruppens kampanjturné fortsätter! Igår besökte vi Surahammar och Skinnskatteberg, idag Kungsör och Köping. Vädret har varit fantastiskt och människorna vi mött positiva. Många exemplar av Vårt landsting har gått åt.
måndag 25 juli 2011
Kampanj i Sala
lördag 2 juli 2011
Kampanj på Cityfestivalen
Under torsdag, fredag och lördag har flera ur landstingsgruppen kampanjat på Cityfestivalen i Västerås. Vi har delat ut vatten i mängder och vår tidning Vårt landsting har gått åt i många exemplar. En härlig start på sommaren!
torsdag 23 juni 2011
Besök på Logopedmottagningen
onsdag 22 juni 2011
M-förslag: Vård dygnet runt för ätstörningar
måndag 13 juni 2011
Kampanj på Grand National
Unser söndagen kampanjade Moderaterna på galopptävlingen Grand National i Strömsholm. Vi delade ut Vårt landsting och bjöd på fika i solen och folkvimlet.
tisdag 7 juni 2011
Ny strålbehandlingsmaskin
lördag 4 juni 2011
Alliansen uppmärksammar Världsmiljödagen
fredag 3 juni 2011
Releaseparty för "Vårt landsting"!
Idag lanserades landstingsgruppens egna tidning "Vårt landsting" på stan i centrala Västerås och många exemplar delades ut till nyfikna väljare.
Över 70 idéer för framtidens landsting
Alliansen i Landstinget Västmanland lägger nu sitt förslag till landstingsplan.
- Till skillnad från de rödgröna har vi en tydlig linje och många idéer för hur vi blir Sveriges bästa landsting, säger Moderaternas oppositionsråd Tomas Högström. Landstinget Västmanland måste fortsätta att prioritera ekonomin. Det riskerar att bli ett bekymmer om tjänstemannaledningen i sina anvisningar till ledande befattningshavare signalerar att budgetöverskridande är något som verksamheterna inte behöver ta på för stort allvar.
- Ska landstingets resultat inom hälso- och sjukvård bli bättre går det inte att sitta med armarna i kors, det måste till en ständig förändrings- och förbättringsprocess, menar Ingvar Nordén, oppositionsråd för Kristdemokraterna.
- Vi vill bland annat införa remissfrihet till specialistvården, inrätta en halvtidstjänst i internmedicin på särskilda boenden för att minska inflödet på akuten, så att väntetiderna där kan bli kortare, säger Centerpartiets oppositionsråd Birgitta Andersson. Vi vill också överväga inrättandet av en specialistenhet i bolagsform med uppgift att erbjuda både nationella och internationella aktörer möjlighet att använda sig av den västmanländska hälso- och sjukvårdens skicklighet. Ett nytt miljöledningssystem bör fastställas, vårdvalet behöver utvecklas och en överviktsenhet inrättas.
- Totalt har vi samlat över 70 idéer i vårt förslag till landstingsplan. Det ställer vi mot de rödgrönas förslag som är påtagligt idéfattigt och med en syn på ekonomin som oroar, avslutar Torsten Källberg, oppositionsråd för Folkpartiet.
torsdag 26 maj 2011
Besök på Ätstörningsenheten
Besök på Ätstörningsenheten
Under onsdagen besökte Pia Edstam och Mikael Andersson Elfgren, moderata landstingspolitiker, Ätstörningsenheten på Västmanlands sjukhus i Västerås.
- Vi fick en välbehövlig kunskapspåfyllning om den viktiga verksamhet som bedrivs vid Ätstörningsenheten, säger Pia Edstam, ledamot i Folkhälsoutskottet.
- Ätstörningar är ett allvarligt problem som främst drabbar tjejer mellan 16-22 år, men sjukdomen kryper allt lägre ner i åldrarna. Ätstörningsenheten i Västerås har dagvård fem dagar i veckan och kvällsöppet tre dagar i veckan. Här får patienterna snabbt vård och som en av väldigt få enheter i Sverige lyckas man också hålla öppet hela sommaren, vilket är mycket tack vare personalen som känner stort ansvar för verksamheten och anstränger sig för att patienterna inte ska bli utelämnade bara för att det är semestertider.
- På enheten har man problem med att rekrytera psykiatriker då det inte ses som attraktivt med tanke på arbetsvillkoren och de långa beslutsvägarna inom landstinget, berättar Mikael Andersson Elfgren, ledamot i landstingsfullmäktige. Ett stort önskemål från enheten är att man inrättar några platser för dygnetruntvård. Behovet är påtagligt och det är också något vi moderater vill verka för. På sikt handlar det om att öka kunskapen kring ätstörningar, både inom primärvården och inom skolan, avslutar Mikael Andersson Elfgren.
onsdag 25 maj 2011
Tomas Högström i P4
söndag 22 maj 2011
Moderata hälsopolitikern Johan Forsell,,,
Foto: Emilia Öije |
Du har träffat många som arbetar med med just hälsofrågor för unga, nu senast Riksidrottsförbundet. Hur kommer det sig?
- Jag är genuint engagerad i hälsofrågor. Just nu håller jag på att starta upp ett projekt kring hälsa, som framförallt riktar sig till barn och ungdomar. Rörelse och aktivitet är ett otroligt bra sätt att hålla sig frisk på, men vi ser tyvärr att stillasittandet i samhället är utbrett bland både unga och äldre. Till exempel visar ny forskning att svenska sextonåringars kondition har försämrats de senaste 20 åren. Jag hade ett mycket bra samtal med Riksidrottsförbundets ordförande Karin Mattsson Weijber, som leder en organisation som gör viktiga insatser för att människor ska kunna aktivera sig.
Vad kan du som politiker göra för att förbättra hälsoläget i Sverige?
- Var och en har ansvar för sin egen kropp, men från politiskt håll kan vi underlätta för människor att fatta kloka livsval. För barn handlar det till exempel om att få en bra skolundervisning i idrott och hälsa. Vi kan också göra mycket mer för att främja vardagsmotionen i Sverige genom att satsa på cykelvägar, promenadstråk, lekvänliga skolgårdar, etc. Det handlar också om föräldrarollen. Är det till exempel rimligt att skjutsa sina barn i bil överallt? Mår barn bra av att tillbringa helgerna framför datorn?
Hur kommer du att arbeta med de här frågorna i framtiden?
- Det här är ett långsiktigt arbete. Jag är just nu inne i en kunskapsfas där jag reser runt och träffar människor som är engagerade i frågorna: forskare, läkare, personer inom idrottsrörelsen, m fl. Framöver kommer jag genom seminarier och rapporter försöka bidra till en diskussion, både inom Moderaterna men också externt, om hur vi kan motverka stillasittandet.
Slutligen, hur är din egen kondition?
-Ha ha! Den är väl okej, även om man sitter alldeles för mycket när man sitter i riksdagen. Men för mig handlar inte detta om att människor ska kunna springa tio km på ett visst antal minuter. Det handlar om att både unga och vuxna är inaktiva under alldeles för långa perioder. Vardagsmotionen är en otroligt viktig nyckel för att fler människor ska slippa behöva drabbas av sjukdomar och kunna leva friska liv.
lördag 21 maj 2011
Tomas Högström (M): Inför remissfrihet till akuten och specialistsjukvården
Den som väntar på vård väntar alltid för länge. Det är ett välkänt men samtidigt beklagligt uttryck.
Det är dessutom ett faktum att landstinget har problem med att klara av att ge vård i tid. Samtidigt som undersökningar visar på brister i tillgänglighet. Ska landstinget bli bättre så måste vi ständigt utveckla våra idéer för att korta väntetiderna.
Vi moderater vill därför införa remissfrihet till specialist- och akutsjukvården. Då kan patienter som behöver specialistvård söka sig direkt till exempelvis en ortoped för en konsultation i stället för att behöva gå en omväg via en annan läkare för att få remiss, och den som behöver akutsjukvård kan vända sig direkt till närmaste akutmottagning.
Att slopa remisstvånget innebär en tidsvinst för såväl personal som patient. Ett läkarbesök tar nämligen mindre tid än två. Det leder till minskad administrationen, lägre kostnader och patienten vinner i vårdtid.
Ett införande av remissfrihet förbättrar också tillgängligheten för alla. Patienter som vet var de ska vända sig hamnar rätt direkt utan omvägar. Då har vi större möjlighet att ta hand om och lyssna på de människor som behöver hjälp men kanske inte vet eller kan uttrycka hur den hjälpen ska se ut.
I brådskande eller särskilt angelägna fall bör allmänläkarna även fortsättningsvis ha rätt att utfärda remisser med förtur. Uppstår fall där mottagningen bedömer att patienten inte behöver specialistvård kvarstår rätten att hänvisa patienten till primärvården.
Landstinget Västmanland är i dag tillsammans med Örebro läns landsting ensamma i Sverige om att tillämpa remisstvång på akuten. Akutsjukvården har genom det nya systemet med ledningsläkare samt den förestående flytten till nya, bättre lokaler förutsättningar att hantera remissfrihet till akuten på ett bra sätt.
Mer än två tredjedelar av Sveriges landsting saknar remisskrav också för specialistsjukvård, och erfarenheterna från bland annat grannarna Stockholm och Sörmland är goda. Det har underlättat för primärvården och minskat trycket på akutmottagningarna samtidigt som köerna till specialistmottagningarna reducerats.
Det är dags för Västmanland att ta efter och genomföra en reform där vi har möjlighet att korta väntetiderna för patienter samtidigt som vi sparar in på administration och frigör resurser, som i sin tur kan användas till att öka tillgängligheten på vårdcentralerna.
Landstinget har redan i dag goda erfarenheter av remissfrihet från barn-, gynekologi- och psykiatrimottagningarna. Det borde bland annat av den anledningen vara en relativt enkel åtgärd att slopa remisstvånget till övrig specialistvård. Vården är trots allt till för patienterna, och inte för systemet.
onsdag 18 maj 2011
SMS: Du har tid hos doktorn
Angeläget besök på familjeläkarmottagningen i Hallsta
söndag 15 maj 2011
Idag avgörs det.
Idag går väljarna i Västra Götaland och röstar. Antingen består ett skakigt vänsterstyre eller så skapas en stabil alliansledning.
torsdag 12 maj 2011
Landstingsalliansen besökte Köping och Arboga
Onsdag 11 maj besökte oppositionsråden i Landstingsalliansen sjukhuset i Köping och Åbågens Nya Vårdcentral i Arboga.
- Det är väldigt betydelsefullt att vara ute i verksamheten och lyssna in medarbetarnas åsikter, säger Tomas Högström, oppositionsråd för Moderaterna. På sjukhuset i Köping är väntetiderna på akuterna ett påtagligt problem. Många som uppsöker akuten bör istället söka sig till en vårdcentral, det handlar om att ge rätt vårdnivå vid rätt tidpunkt. För att det ska fungera krävs att man kan påverka patientströmmen, att sjukvårdsrådgivningen 1177 optimeras och att primärvården fungerar så att patienterna inte skickas till akuten därifrån i onödan. Bättre läkarstöd för sjuksköterskor som arbetar vid särskilda boenden, exempelvis med dementa patienter, efterfrågades också.
På Åbågens Nya Vårdcentral i Arboga upplevde man rekrytering av läkare som det största problemet. Konkurrensen är stor och att arbeta som allmänspecialist på vårdcentral är inte lika eftertraktat bland läkarstudenter som att arbeta på ett sjukhus.
- Vi tror att situationen på sikt förbättras när Örebro nu får läkarutbildning och den geografiska närheten gynnar Arboga. Dessutom måste det inrättas fler praktik- och utbildningsplatser inom primärvården.
- Men vi måste även ha fungerande lösningar på kort sikt. Därför har vi bland annat föreslagit inrättade av en Senior consulting-verksamhet tillsammans med Sörmland som innebär att medarbetare som går i pension skall erbjudas lösningar som gör att de i större eller mindre utsträckning stannar kvar efter pensioneringen, avslutar Tomas Högström.
Landstinget jagar läkare
Ur VLT 12/5 2011:
För att öka möjligheten att få egna specialistläkare och därmed slippa dyra hyrläkare planerar landstinget att ta emot fler AT-läkare, de 32 platserna kan bli 39.
En annan tanke är att ge fler läkarstudenter från andra EU-länder korttidspraktik inom landstinget.
– Det handlar om läkarstuderande från till exempel Polen och Ungern, där många svenskar läser, säger Karolina Holmlund, som arbetar som utvecklare inom landstinget. De studenterna gör sin korta, obligatoriska praktik mellan terminerna och den kan de göra i Sverige.
En tredje väg som kan prövas är underlätta för legitimerade läkare från EU-länder att få ST-tjänst. Det kan göras genom att erbjuda en individuellt anpassad praktik så att de kan få den kliniska erfarenhet de inte fått genom sin utbildning.
Baktanken med dessa åtgärder är att åtminstone en del av dessa läkare sedan ska bli kvar i landstingets tjänst.
Stefan Johanson om patientsäkerheten
måndag 9 maj 2011
Linder i P4 och Dagens medicin
torsdag 5 maj 2011
Landstingsalliansen planterade vårdträd
För att visa uppskattning över den nya, toppmoderna vårdbyggnaden som invigdes i november 2010 har Landstingsalliansen nu fullföljt sitt löfte om att plantera ett vårdträd utanför byggnaden.
Sten Linder i VLT och Bärgslagsbladet
torsdag 28 april 2011
Patienttoppen
Såhär ser patienttopplistan ut i Västmanland
- (3) PRIMA familjeläkarmottagning, Västerås, 89%
- (2) Byjordens familjeläkarenhet, 88%
- (1) Akvedukten i Västmanland, 87%
- (ny) Virsbodoktorn, 87%
- (13) Odensvi Läkarmottagning, 86%
- (16) Familjeläkarna i Kolsva, 84%
- (10) Familjeläkarna Önsta-Gryta, 84%
- (6) Servicehälsan Familjeläkare i Västerås, 84%
- (4) Viksäng-Irsta Familjeläkarenhet, 84%
- (8) Åbågens Nya Familjeläkarenhet, 84%
- (9) Citypraktiken, Västerås, 83%
- (7) Ängsgården vårdcentral, 83%
- (5) Apalby familjeläkarmottagning, 82%
- (21) Herrgärdets vårdcentral, 82%
- (12) LäkarGruppen, Västerås, 82%
- (22) Carema Vårdcentral Vallby, 81%
- (15) Grindberga Familjeläkarenhet, 81%
- (23) Familjeläkarenhet Väsby, Sala, 79%
- (14) Kolbäcks Familjeläkarmottagning, 79%
- (19) Oxbacken Familjeläkarmottagning, 79%
- (20) Skultuna Vårdcentral, 79%
- (11) Familjeläkarenhet Ullvi-Tuna, 78%
- (18) Sala Norra Vårdcentral, 77%
- (26) Skinnskatteberg Familjeläkarmottagning, 77%
- (24) Familjeläkarenhet Hemdal, 75%
- (27) Bäckby Familjeläkarenhet, 74%
- (28) Carema Vårdcentral Köping, 73%
- (17) Carema Vårdcentral Västerås, 73%
- (29) Familjeläkarenheten i Norberg, 73%
- (ny) Mitt Hjärta Bergslagssjukhuset, 71%
- (30) Familjeläkarmottagningen Hallstahammar, 64%
Patienttoppen är en lista över vilket snittbetyg vårdcentralerna i Sverige har fått i den nationella patientenkäten.
Den nationella patientenkäten är en mätning av patienternas upplevelse av kvaliteten på vården som genomfördes på uppdrag av SKL hösten 2010. Bara de landsting som deltog i mätningen 2010 finns med i den här Patienttoppen.
Runt 135 000 slumpvis utvalda personer har svarat på frågor om sitt senaste besök på vårdcentral. I resultatet redovisas svart på sammanlagt åtta frågor i kategorierna helhetsintryck, bemötande, delaktighet, information, förtroende, tillgänglighet, upplevd nytta och om patienten kunde rekommendera vårdcentralen till andra. Vårdcentralen kan få mellan 0 och 100 poäng för varje fråga.
tisdag 26 april 2011
Johan Widén i VLT
måndag 18 april 2011
Pressmeddelande
I syfte att utveckla och bredda dialogen med västmanlänningarna har landstinget Västmanland beslutat att införa årliga ting där västmanländska aktörer får möjlighet att delta och ge sin syn kring aktuella frågor i landstinget. I processen för att ta fram former för dessa ting har en arbetsgrupp arbetat med inbjudna deltagare. En av de inbjudna organisationerna är Socialdemokratiska Ungdomsförbundet något som förvånar Caroline Högström, ordförande Moderata Ungdomsförbundet i Västmanland och Mikael Andersson Elfgren, landstingsledamot (M)
- Att SSU men inte MUF får en inbjudan att delta i processen är anmärkningsvärt och visar på tydliga demokratiska problem i landstinget Västmanland. MUF är länets största politiska ungdomsförbund och vill ha samma möjlighet som SSU att delta och forma framtida arenor för diskussion, säger Carolina Högström ordförande Moderata Ungdomsförbundet Västmanland.
- Att de politiska ungdomsförbunden bjuds in till dialog kring framtida ting är något bra som bör uppmuntras, men det bör ske på lika villkor. SSU representerar långt ifrån alla ungdomar i Västmanland. Möjlighet till dialog bör ha erbjudits alla politiska ungdomsförbund i Västmanland på lika villkor. Som det är nu är processen varken demokratiskt eller rättvis avslutar Mikael Andersson Elfgren landstingsledamot (M)
För mer information kontakta
Mikael Andersson Elfgren
072-246 69 16
fredag 15 april 2011
torsdag 14 april 2011
Visste du att...
Varje månad.
lördag 9 april 2011
UNF + M: Vi vill inte införa något sprututbytesprogram i Västmanland
Vill den socialdemokratiska ledningen i landstinget Västmanland införa ett sprut-utbytesprogram för narkomaner?
Återigen kommer förslaget kring ett införande av sprututbytesprogram upp i Landstinget Västmanland. Flera gånger tidigare har både socialdemokrater och vänsterpartister motionerat och debatterat kring frågan och den 20 april tas frågan upp igen i landstingsfullmäktige.
Vi har samma resonemang som tidigare: vi vill inte införa ett sprututbytesprogram i Västmanland. Vi anser att narkotikamissbrukare i stället för fria sprutor borde få hjälp med att sluta bruka narkotika. Konsekvensen av fria sprutor är att samhället underhåller det missbruk som förstör människors liv. Om landstinget Västmanland ska använda sina resurser, våra skattepengar, för att bekosta redskap som används för att bryta mot lagen är det ett stort problem som även riskerar att skapa en mer tillåtande attityd kring narkotika.
Forskning visar att ju mer negativ syn ungdomar har på narkotika, desto mindre benägna blir de att prova. Och omvänt, om samhället har en mer tillåtande attityd till missbruk riskerar också ungdomars eget motstånd att luckras upp.
Vi är övertygade om att vi kan tacka vår restriktiva narkotikapolitik för att få unga här i Sverige och Västmanland testar och fastnar i droger. Det är en stor skillnad gentemot många andra länder i Europa.
Om vi ständigt flyttar gränser för vad som är acceptabelt i narkotikapolitiken riskerar vi att hamna på ett sluttande plan. Det kan vara sprututbytesverksamhet i dag men i framtiden sluta med skattefinansierade sprutrum som i Oslo, där narkomanerna får hjälp att injicera, och heroin på recept som i Danmark. Det är en utveckling vi inte vill se i Sverige och Västmanland.
Att det inte finns någon enhetlig vetenskaplig forskning som talar för att sprututbyten är effektiva är ett faktum, något som bland annat landstingets folkhälsoutskott och sjukvårdsutskott påpekat ett flertal gånger i debatten. Sprututbytesprogrammen har tillkommit som ett svar på flera hiv-fall bland narkomaner i Europa. Då vi i Västmanland inte har någon hiv-epidemi bland missbrukare kan vi ifrågasätta det faktiska behovet av ett sprututbytesprogram här.
Narkotika är förbjudet och ska fortsätta vara det i framtiden. Vi ska inte med våra gemensamma resurser finansiera en illegal verksamhet. Landstingets roll är att erbjuda hälso- och sjukvård i form av vårdplatser och stöd för dem som vill sluta missbruka, men inte underhålla missbruket.
LINDA ADOLFSSONVICE DISTRIKTSORDFÖRANDE,UNGDOMENS NYKTERHETSFÖRBUND VÄSTMANLAND
MIKAEL ANDERSSON ELFGREN (M) SVERRE ROYEN LINTON (M) LANDSTINGSLEDAMÖTER
ÅSA COENRAADS (M) RIKSDAGSLEDAMOT FÖR VÄSTMANLANDS LÄN
onsdag 6 april 2011
”Vad tänker Kenneth Östberg göra åt situationen på läkarmottagningen i Hallstahammar?”
Oppositionsrådet Hans Strandlund (M) har lämnat in en interpellation till landstingsrådet Kenneth Östberg (S) angående familjeläkarmottagningen i Hallstahammar.
- Som landstingspolitiker i Hallstahammar får man ständigt ta del av åsikter och klagomål på familjeläkarmottagningen i Hallstahammar, säger Hans Strandlund. Patienter upplever att de bemöts av olika läkare varje gång, att det ställs slarviga diagnoser, kommunikationssvårigheter, stress med mera.
- När Capio öppnade familjeläkarmottagning blev det en märkbar förbättring vid den landstingsdrivna enheten, fortsätter Strandlund. Nu när konkurrenten har avvecklat sin verksamhet märks dock en återgång till en situation där många patienter upplever att deras vårdbehov inte tillgodoses.
- Eftersom problemet är välkänt sedan många år är det dags att ta ett riktigt omtag i denna fråga. Hur tänker landstingsrådet Kenneth Östberg agera? Det kanske är dags att göra som landstinget gjorde i Fagersta och vid Sala Norra, där de båda landstingsdrivna verksamheterna hade svåra problem med rekrytering och ekonomi, och verksamheterna lades ut på entreprenad med ett för landstinget bättre resultat som följd, avslutar Hans Strandlund.
Läs även Magazin24: Hallstas läkarmottagning under luppen
tisdag 29 mars 2011
Pressmeddelande
Frågan om sprututbyte för narkomaner är åter i fokus. Det är vänsterpartisterna Juha Rundgren och Dan Karlsson som i en motion till Landstingsfullmäktige föreslår att landstinget inleder en utredning för att utveckla ett sprututbytesprogram samt att landstinget tar kontakt med länets kommuner för att initiera ett samarbete kring frågan. Motionen ska behandlas av landstingsfullmäktige den 20 april.
- Moderaternas inställning är att vi inte ska starta ett sprututbytesprogram. Att sprututbytesprogrammens evidens ifrågasätts av en stor mängd forskning gör det naturligt att landa i det här ställningstagandet. Smittspridningen bland injektionsmissbrukare är ett allvarligt problem, men vi får aldrig glömma de människor som varje år dör på grund av sitt missbruk, med fria sprutor underhåller landstinget detta missbruk, säger Maria Dellham oppositionsråd (M)
- Narkotika är förbjudet och landstingets roll är att vårda och hjälpa sjuka. Att vi med västmanlänningarnas skattepengar ska tillhandahålla verktyg för att bryta mot lagen är mycket tveksamt. Samhällets roll är att stödja dem som vill sluta sitt missbruk, inte underlätta det, avslutar Mikael Andersson Elfgren landstingsledamot (M)
För mer information kontakta
Maria Dellham, 070 755 24 40
Mikael Andersson Elfgren, 072 246 69 16
måndag 28 mars 2011
Det börjar bra...
Håkan Juholt, 28 mars: "Vi är inte i närheten av att överväga att riva upp pensionsreformen."
Maria Dellham (M): Personalen på BB sätter Västerås på kartan
TV-programmet En unge i minuten, som filmas på Västerås BB, ger en bra bild av sjukvården i Västmanland, tycker oppositionsrådet Maria Dellham.
Att få barn är en av de största stunderna i en familjs liv. Under våren kan vi i dokumentärserien En unge i minuten i TV4 följa föräldrar och personal på förlossningsavdelningen på Västerås lasarett.
I programmet visas personalens viktiga insats inför och under hela förlossningsarbetet, men också hur deras vardag på jobbet ser ut.
En unge i minuten är filmad på ett ovanligt sätt med hjälp av 35 fastmonterade kameror som följer de medverkande och framför allt personalens arbete dygnet runt.
Efter bara ett par avsnitt märker vi redan av det mediala genomslaget. Vi kan läsa om programmet på löpsedlar och i veckotidningar, vilket leder till att Västerås sätts på kartan. Efter programmets slut kan man följa paren på TV4:s hemsida och läsa mer om personalen som arbetar på förlossningen.
I detta sammanhang blir det tydligt hur en väl organiserad sjukvård fungerar för oss västmanlänningar och hur beroende vi är av kunnig och entusiastisk personal. Detta är ett resultat av mångåriga satsningar i syfte att lyfta vårdens resultat med målet att sätta patienterna i fokus och ge länet landets bästa hälso- och sjukvård.
Det är viktigt att landstinget och Västerås tillsammans tar chansen att lyfta fram vår region och utnyttja alla tillfällen till god publicitet. Detta framför allt i personalrekryteringssyfte men också när det gäller inflyttning.
Att få arbeta med trevlig och kunnig personal är givetvis lockande, och mottagandet av blivande föräldrar är en viktig faktor för de flesta när man ska välja sin framtida bostadsort.
Vi i Moderaterna är stolta över personalen på BB och den varma bild som de genom programmet ger av Västerås.
måndag 21 mars 2011
Salapolitiker besökte patologkliniken
PRESSMEDDELANDE: Salapolitiker besökte patologkliniken
Västerås 18/3 2011
Under torsdagen besökte Mathias Goldkuhl och Michael PB Johansson, moderata landstingspolitiker från Sala, patologkliniken vid Centrallasarettet i Västerås.
- Det var väldigt givande att ta del av den viktiga verksamhet som bedrivs på patologen, säger Mathias Goldkuhl, ledamot för (M) i landstingsfullmäktige, som fick se hur man går tillväga när man undersöker cellprover för att hitta eventuella cancertumörer.
- Vi fick klart för oss att det krävs många års strävsamt arbete innan man som läkare lärt sig att känna igen en elakartad tumör. Tyvärr har patologkliniken svårt att rekrytera unga läkare då inriktningen har låg status inom läkarprofessionen och det råder stor brist i hela landet, fortsätter Goldkuhl. Istället söker sig många utländska läkare hit då arbetsvillkoren anses vara goda, fem av sex läkare på patologkliniken i Västerås är utrikesfödda.
Michael PB Johansson, ersättare för (M) i landstingsfullmäktige, fick ta del av personalens synpunkter på hur verksamheten fungerar.
- Allt fler läkare specialiserar sig mer och mer på ett område, vilket ger spetskompetens, berättar Michael PB Johansson. Samtidigt förekommer fall där exempelvis en sjukdom uppstår på ett annat ställe i kroppen än det normala, då behövs det läkare som kan hela fältet för att patienten ska kunna få bästa möjliga behandling. Då verksamheten är komplex efterfrågar man mer samarbete mellan regioner och önskemål om större enheter för att kunna säkerställa bättre resultat.
- Trots att verksamheten som bedrivs på patologen är väldigt teknisk var det påtagligt hur patienten ändå alltid finns i fokus. Det sker en extrem noggrannhet vid hantering av proverna som analyseras med omfattande interna kontroller, avslutar Michael PB Johansson.