Vi är övertygade om att moderat politik har möjlighet att klara framtida förväntningar på sjukvården.

söndag 22 maj 2011

Moderata hälsopolitikern Johan Forsell,,,


Foto: Emilia Öije
Foto: Emilia Öije

...riksdagsledamot från Stockholm som just nu håller på med ett projekt om hälsofrågor med fokus på barn och ungdomar.

Du har träffat många som arbetar med med just hälsofrågor för unga, nu senast Riksidrottsförbundet. Hur kommer det sig?

- Jag är genuint engagerad i hälsofrågor. Just nu håller jag på att starta upp ett projekt kring hälsa, som framförallt riktar sig till barn och ungdomar. Rörelse och aktivitet är ett otroligt bra sätt att hålla sig frisk på, men vi ser tyvärr att stillasittandet i samhället är utbrett bland både unga och äldre. Till exempel visar ny forskning att svenska sextonåringars kondition har försämrats de senaste 20 åren. Jag hade ett mycket bra samtal med Riksidrottsförbundets ordförande Karin Mattsson Weijber, som leder en organisation som gör viktiga insatser för att människor ska kunna aktivera sig.

Vad kan du som politiker göra för att förbättra hälsoläget i Sverige?

- Var och en har ansvar för sin egen kropp, men från politiskt håll kan vi underlätta för människor att fatta kloka livsval. För barn handlar det till exempel om att få en bra skolundervisning i idrott och hälsa. Vi kan också göra mycket mer för att främja vardagsmotionen i Sverige genom att satsa på cykelvägar, promenadstråk, lekvänliga skolgårdar, etc. Det handlar också om föräldrarollen. Är det till exempel rimligt att skjutsa sina barn i bil överallt? Mår barn bra av att tillbringa helgerna framför datorn?

Hur kommer du att arbeta med de här frågorna i framtiden?

- Det här är ett långsiktigt arbete. Jag är just nu inne i en kunskapsfas där jag reser runt och träffar människor som är engagerade i frågorna: forskare, läkare, personer inom idrottsrörelsen, m fl. Framöver kommer jag genom seminarier och rapporter försöka bidra till en diskussion, både inom Moderaterna men också externt, om hur vi kan motverka stillasittandet.

Slutligen, hur är din egen kondition?

-Ha ha! Den är väl okej, även om man sitter alldeles för mycket när man sitter i riksdagen. Men för mig handlar inte detta om att människor ska kunna springa tio km på ett visst antal minuter. Det handlar om att både unga och vuxna är inaktiva under alldeles för långa perioder. Vardagsmotionen är en otroligt viktig nyckel för att fler människor ska slippa behöva drabbas av sjukdomar och kunna leva friska liv.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar