Vi är övertygade om att moderat politik har möjlighet att klara framtida förväntningar på sjukvården.

måndag 21 mars 2011

Salapolitiker besökte patologkliniken





PRESSMEDDELANDE: Salapolitiker besökte patologkliniken





Västerås 18/3 2011



Under torsdagen besökte Mathias Goldkuhl och Michael PB Johansson, moderata landstingspolitiker från Sala, patologkliniken vid Centrallasarettet i Västerås.



- Det var väldigt givande att ta del av den viktiga verksamhet som bedrivs på patologen, säger Mathias Goldkuhl, ledamot för (M) i landstingsfullmäktige, som fick se hur man går tillväga när man undersöker cellprover för att hitta eventuella cancertumörer.



- Vi fick klart för oss att det krävs många års strävsamt arbete innan man som läkare lärt sig att känna igen en elakartad tumör. Tyvärr har patologkliniken svårt att rekrytera unga läkare då inriktningen har låg status inom läkarprofessionen och det råder stor brist i hela landet, fortsätter Goldkuhl. Istället söker sig många utländska läkare hit då arbetsvillkoren anses vara goda, fem av sex läkare på patologkliniken i Västerås är utrikesfödda.



Michael PB Johansson, ersättare för (M) i landstingsfullmäktige, fick ta del av personalens synpunkter på hur verksamheten fungerar.



- Allt fler läkare specialiserar sig mer och mer på ett område, vilket ger spetskompetens, berättar Michael PB Johansson. Samtidigt förekommer fall där exempelvis en sjukdom uppstår på ett annat ställe i kroppen än det normala, då behövs det läkare som kan hela fältet för att patienten ska kunna få bästa möjliga behandling. Då verksamheten är komplex efterfrågar man mer samarbete mellan regioner och önskemål om större enheter för att kunna säkerställa bättre resultat.

- Trots att verksamheten som bedrivs på patologen är väldigt teknisk var det påtagligt hur patienten ändå alltid finns i fokus. Det sker en extrem noggrannhet vid hantering av proverna som analyseras med omfattande interna kontroller, avslutar Michael PB Johansson.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar