Vi är övertygade om att moderat politik har möjlighet att klara framtida förväntningar på sjukvården.

torsdag 12 maj 2011

Landstingsalliansen besökte Köping och Arboga

Onsdag 11 maj besökte oppositionsråden i Landstingsalliansen sjukhuset i Köping och Åbågens Nya Vårdcentral i Arboga.

- Det är väldigt betydelsefullt att vara ute i verksamheten och lyssna in medarbetarnas åsikter, säger Tomas Högström, oppositionsråd för Moderaterna. På sjukhuset i Köping är väntetiderna på akuterna ett påtagligt problem. Många som uppsöker akuten bör istället söka sig till en vårdcentral, det handlar om att ge rätt vårdnivå vid rätt tidpunkt. För att det ska fungera krävs att man kan påverka patientströmmen, att sjukvårdsrådgivningen 1177 optimeras och att primärvården fungerar så att patienterna inte skickas till akuten därifrån i onödan. Bättre läkarstöd för sjuksköterskor som arbetar vid särskilda boenden, exempelvis med dementa patienter, efterfrågades också.

På Åbågens Nya Vårdcentral i Arboga upplevde man rekrytering av läkare som det största problemet. Konkurrensen är stor och att arbeta som allmänspecialist på vårdcentral är inte lika eftertraktat bland läkarstudenter som att arbeta på ett sjukhus.

- Vi tror att situationen på sikt förbättras när Örebro nu får läkarutbildning och den geografiska närheten gynnar Arboga. Dessutom måste det inrättas fler praktik- och utbildningsplatser inom primärvården.

- Men vi måste även ha fungerande lösningar på kort sikt. Därför har vi bland annat föreslagit inrättade av en Senior consulting-verksamhet tillsammans med Sörmland som innebär att medarbetare som går i pension skall erbjudas lösningar som gör att de i större eller mindre utsträckning stannar kvar efter pensioneringen, avslutar Tomas Högström.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar