Vi är övertygade om att moderat politik har möjlighet att klara framtida förväntningar på sjukvården.

lördag 21 maj 2011

Tomas Högström (M): Inför remissfrihet till akuten och specialistsjukvården

Den som väntar på vård väntar alltid för länge. Det är ett välkänt men samtidigt beklagligt uttryck.

Det är dessutom ett faktum att landstinget har problem med att klara av att ge vård i tid. Samtidigt som undersökningar visar på brister i tillgänglighet. Ska landstinget bli bättre så måste vi ständigt utveckla våra idéer för att korta väntetiderna.

Vi moderater vill därför införa remissfrihet till specialist- och akutsjukvården. Då kan patienter som behöver specialistvård söka sig direkt till exempelvis en ortoped för en konsultation i stället för att behöva gå en omväg via en annan läkare för att få remiss, och den som behöver akutsjukvård kan vända sig direkt till närmaste akutmottagning.

Att slopa remisstvånget innebär en tidsvinst för såväl personal som patient. Ett läkarbesök tar nämligen mindre tid än två. Det leder till minskad administrationen, lägre kostnader och patienten vinner i vårdtid.

Ett införande av remissfrihet förbättrar också tillgängligheten för alla. Patienter som vet var de ska vända sig hamnar rätt direkt utan omvägar. Då har vi större möjlighet att ta hand om och lyssna på de människor som behöver hjälp men kanske inte vet eller kan uttrycka hur den hjälpen ska se ut.

I brådskande eller särskilt angelägna fall bör allmänläkarna även fortsättningsvis ha rätt att utfärda remisser med förtur. Uppstår fall där mottagningen bedömer att patienten inte behöver specialistvård kvarstår rätten att hänvisa patienten till primärvården.

Landstinget Västmanland är i dag tillsammans med Örebro läns landsting ensamma i Sverige om att tillämpa remisstvång på akuten. Akutsjukvården har genom det nya systemet med ledningsläkare samt den förestående flytten till nya, bättre lokaler förutsättningar att hantera remissfrihet till akuten på ett bra sätt.

Mer än två tredjedelar av Sveriges landsting saknar remisskrav också för specialistsjukvård, och erfarenheterna från bland annat grannarna Stockholm och Sörmland är goda. Det har underlättat för primärvården och minskat trycket på akutmottagningarna samtidigt som köerna till specialistmottagningarna reducerats.

Det är dags för Västmanland att ta efter och genomföra en reform där vi har möjlighet att korta väntetiderna för patienter samtidigt som vi sparar in på administration och frigör resurser, som i sin tur kan användas till att öka tillgängligheten på vårdcentralerna.

Landstinget har redan i dag goda erfarenheter av remissfrihet från barn-, gynekologi- och psykiatrimottagningarna. Det borde bland annat av den anledningen vara en relativt enkel åtgärd att slopa remisstvånget till övrig specialistvård. Vården är trots allt till för patienterna, och inte för systemet.

1 kommentar:

  1. Som läkare inom ortopedi måste jag invända mig mot ovan Påståenden. Vi har än inte remisstvång till våra sjukhus i VGregion och resultaten har vi Framför oss. Långa väntetider på akuten, djupt misstro till primärvården och överfulla specialistmottagningar. Såklart en patient vill träffa specialist direkt men vi är alltför få för att tillmötesgå remissfriheten som politikerna vill vinna val på. Resultatet är en specialist som får 5 minuter per patient, en trött och utarbetad specialist som därmed gör fler misstag. Så innan ni kan införa remissfriheten på ett patientsäkert sätt måste vi komma till bukt med den enorma läkarbrist som råder!

    SvaraRadera