Vi är övertygade om att moderat politik har möjlighet att klara framtida förväntningar på sjukvården.

torsdag 26 maj 2011

Besök på Ätstörningsenheten

Besök på Ätstörningsenheten

Under onsdagen besökte Pia Edstam och Mikael Andersson Elfgren, moderata landstingspolitiker, Ätstörningsenheten på Västmanlands sjukhus i Västerås.

- Vi fick en välbehövlig kunskapspåfyllning om den viktiga verksamhet som bedrivs vid Ätstörningsenheten, säger Pia Edstam, ledamot i Folkhälsoutskottet.

- Ätstörningar är ett allvarligt problem som främst drabbar tjejer mellan 16-22 år, men sjukdomen kryper allt lägre ner i åldrarna. Ätstörningsenheten i Västerås har dagvård fem dagar i veckan och kvällsöppet tre dagar i veckan. Här får patienterna snabbt vård och som en av väldigt få enheter i Sverige lyckas man också hålla öppet hela sommaren, vilket är mycket tack vare personalen som känner stort ansvar för verksamheten och anstränger sig för att patienterna inte ska bli utelämnade bara för att det är semestertider.

- På enheten har man problem med att rekrytera psykiatriker då det inte ses som attraktivt med tanke på arbetsvillkoren och de långa beslutsvägarna inom landstinget, berättar Mikael Andersson Elfgren, ledamot i landstingsfullmäktige. Ett stort önskemål från enheten är att man inrättar några platser för dygnetruntvård. Behovet är påtagligt och det är också något vi moderater vill verka för. På sikt handlar det om att öka kunskapen kring ätstörningar, både inom primärvården och inom skolan, avslutar Mikael Andersson Elfgren.

onsdag 25 maj 2011

söndag 22 maj 2011

Moderata hälsopolitikern Johan Forsell,,,


Foto: Emilia Öije
Foto: Emilia Öije

...riksdagsledamot från Stockholm som just nu håller på med ett projekt om hälsofrågor med fokus på barn och ungdomar.

Du har träffat många som arbetar med med just hälsofrågor för unga, nu senast Riksidrottsförbundet. Hur kommer det sig?

- Jag är genuint engagerad i hälsofrågor. Just nu håller jag på att starta upp ett projekt kring hälsa, som framförallt riktar sig till barn och ungdomar. Rörelse och aktivitet är ett otroligt bra sätt att hålla sig frisk på, men vi ser tyvärr att stillasittandet i samhället är utbrett bland både unga och äldre. Till exempel visar ny forskning att svenska sextonåringars kondition har försämrats de senaste 20 åren. Jag hade ett mycket bra samtal med Riksidrottsförbundets ordförande Karin Mattsson Weijber, som leder en organisation som gör viktiga insatser för att människor ska kunna aktivera sig.

Vad kan du som politiker göra för att förbättra hälsoläget i Sverige?

- Var och en har ansvar för sin egen kropp, men från politiskt håll kan vi underlätta för människor att fatta kloka livsval. För barn handlar det till exempel om att få en bra skolundervisning i idrott och hälsa. Vi kan också göra mycket mer för att främja vardagsmotionen i Sverige genom att satsa på cykelvägar, promenadstråk, lekvänliga skolgårdar, etc. Det handlar också om föräldrarollen. Är det till exempel rimligt att skjutsa sina barn i bil överallt? Mår barn bra av att tillbringa helgerna framför datorn?

Hur kommer du att arbeta med de här frågorna i framtiden?

- Det här är ett långsiktigt arbete. Jag är just nu inne i en kunskapsfas där jag reser runt och träffar människor som är engagerade i frågorna: forskare, läkare, personer inom idrottsrörelsen, m fl. Framöver kommer jag genom seminarier och rapporter försöka bidra till en diskussion, både inom Moderaterna men också externt, om hur vi kan motverka stillasittandet.

Slutligen, hur är din egen kondition?

-Ha ha! Den är väl okej, även om man sitter alldeles för mycket när man sitter i riksdagen. Men för mig handlar inte detta om att människor ska kunna springa tio km på ett visst antal minuter. Det handlar om att både unga och vuxna är inaktiva under alldeles för långa perioder. Vardagsmotionen är en otroligt viktig nyckel för att fler människor ska slippa behöva drabbas av sjukdomar och kunna leva friska liv.

lördag 21 maj 2011

Slopa remisstvånget

"Skälen att slopa remisstvånget för specialistsjukvård är också starka."


Tomas Högström (M): Inför remissfrihet till akuten och specialistsjukvården

Den som väntar på vård väntar alltid för länge. Det är ett välkänt men samtidigt beklagligt uttryck.

Det är dessutom ett faktum att landstinget har problem med att klara av att ge vård i tid. Samtidigt som undersökningar visar på brister i tillgänglighet. Ska landstinget bli bättre så måste vi ständigt utveckla våra idéer för att korta väntetiderna.

Vi moderater vill därför införa remissfrihet till specialist- och akutsjukvården. Då kan patienter som behöver specialistvård söka sig direkt till exempelvis en ortoped för en konsultation i stället för att behöva gå en omväg via en annan läkare för att få remiss, och den som behöver akutsjukvård kan vända sig direkt till närmaste akutmottagning.

Att slopa remisstvånget innebär en tidsvinst för såväl personal som patient. Ett läkarbesök tar nämligen mindre tid än två. Det leder till minskad administrationen, lägre kostnader och patienten vinner i vårdtid.

Ett införande av remissfrihet förbättrar också tillgängligheten för alla. Patienter som vet var de ska vända sig hamnar rätt direkt utan omvägar. Då har vi större möjlighet att ta hand om och lyssna på de människor som behöver hjälp men kanske inte vet eller kan uttrycka hur den hjälpen ska se ut.

I brådskande eller särskilt angelägna fall bör allmänläkarna även fortsättningsvis ha rätt att utfärda remisser med förtur. Uppstår fall där mottagningen bedömer att patienten inte behöver specialistvård kvarstår rätten att hänvisa patienten till primärvården.

Landstinget Västmanland är i dag tillsammans med Örebro läns landsting ensamma i Sverige om att tillämpa remisstvång på akuten. Akutsjukvården har genom det nya systemet med ledningsläkare samt den förestående flytten till nya, bättre lokaler förutsättningar att hantera remissfrihet till akuten på ett bra sätt.

Mer än två tredjedelar av Sveriges landsting saknar remisskrav också för specialistsjukvård, och erfarenheterna från bland annat grannarna Stockholm och Sörmland är goda. Det har underlättat för primärvården och minskat trycket på akutmottagningarna samtidigt som köerna till specialistmottagningarna reducerats.

Det är dags för Västmanland att ta efter och genomföra en reform där vi har möjlighet att korta väntetiderna för patienter samtidigt som vi sparar in på administration och frigör resurser, som i sin tur kan användas till att öka tillgängligheten på vårdcentralerna.

Landstinget har redan i dag goda erfarenheter av remissfrihet från barn-, gynekologi- och psykiatrimottagningarna. Det borde bland annat av den anledningen vara en relativt enkel åtgärd att slopa remisstvånget till övrig specialistvård. Vården är trots allt till för patienterna, och inte för systemet.

onsdag 18 maj 2011

SMS: Du har tid hos doktorn

Nu har Socialstyrelsen gett klartecken för att vårdcentraler ska kunna skicka påminnelser via SMS om att de har tid hos läkaren.

Angeläget besök på familjeläkarmottagningen i Hallsta


Under torsdagen den 12 maj besökte det moderata oppositionsrådet i landstinget Maria Dellham familjeläkarmottagningen i Hallstahammar tillsammans
med partikollegan Hans Strandlund.
- Jag har fått många synpunkter från medborgarna främst när det gäller bemötandet på vårdcentralen, säger Hans Strandlund.
Efter att ha ställt en interpellation i landstingsfullmäktige vill vi nu följa upp detta genom att besöka verksamheten och tala med ansvariga.
Vid besöket fick vi intrycket av att man från ledningshåll verkligen satsar på att förbättra både tillgänglighet och bemötande. Bland annat har man
satt in en åtgärdsplan för hur patienterna ska få bättre hjälp i telefon. Att ha kvällsöppet en kväll i veckan har också varit framgångsrikt.
- Samtidigt är det svårt att rekrytera familjeläkare och Hallstahammar är ju en bruksort där ohälsotalet är högt då många har förslitningsskador efter åratal av tungt arbete.
Det krävs att politiker och medarbetare är medvetna om situationen och hela tiden arbetar aktivt med de här frågorna för att Hallstaborna ska få bästa möjliga vård, avslutar Hans Strandlund.

söndag 15 maj 2011

Idag avgörs det.


Idag går väljarna i Västra Götaland och röstar. Antingen består ett skakigt vänsterstyre eller så skapas en stabil alliansledning.


Vi hoppas våra alliansvänner vinner och skapar en majoritet som kan påbörja arbetet med att modernisera sjukvården. Moderat sjukvårdspolitik innebär stora satsningar på kvalitet, tillgänglighet och patientsäkerhet, sjukvården ska leva upp till de uppsatta garantitiderna såväl för akuta lägen som för planerade besök eller åtgärder. Detta skapas bla genom att offentliga och privata aktörer får möjlighet att medverka i vårdens utformande och att valfrihet, förnyelse och flexibilitet uppmuntras. Genom ett målinriktat arbetet kan vi fortsätta utveckla vården ytterligare så att patienter, anhöriga och anställda kan få del av en serviceinriktad och patientvänlig vård.

torsdag 12 maj 2011

Landstingsalliansen besökte Köping och Arboga

Onsdag 11 maj besökte oppositionsråden i Landstingsalliansen sjukhuset i Köping och Åbågens Nya Vårdcentral i Arboga.

- Det är väldigt betydelsefullt att vara ute i verksamheten och lyssna in medarbetarnas åsikter, säger Tomas Högström, oppositionsråd för Moderaterna. På sjukhuset i Köping är väntetiderna på akuterna ett påtagligt problem. Många som uppsöker akuten bör istället söka sig till en vårdcentral, det handlar om att ge rätt vårdnivå vid rätt tidpunkt. För att det ska fungera krävs att man kan påverka patientströmmen, att sjukvårdsrådgivningen 1177 optimeras och att primärvården fungerar så att patienterna inte skickas till akuten därifrån i onödan. Bättre läkarstöd för sjuksköterskor som arbetar vid särskilda boenden, exempelvis med dementa patienter, efterfrågades också.

På Åbågens Nya Vårdcentral i Arboga upplevde man rekrytering av läkare som det största problemet. Konkurrensen är stor och att arbeta som allmänspecialist på vårdcentral är inte lika eftertraktat bland läkarstudenter som att arbeta på ett sjukhus.

- Vi tror att situationen på sikt förbättras när Örebro nu får läkarutbildning och den geografiska närheten gynnar Arboga. Dessutom måste det inrättas fler praktik- och utbildningsplatser inom primärvården.

- Men vi måste även ha fungerande lösningar på kort sikt. Därför har vi bland annat föreslagit inrättade av en Senior consulting-verksamhet tillsammans med Sörmland som innebär att medarbetare som går i pension skall erbjudas lösningar som gör att de i större eller mindre utsträckning stannar kvar efter pensioneringen, avslutar Tomas Högström.

Landstinget jagar läkare

Ur VLT 12/5 2011:


För att öka möjligheten att få egna specialistläkare och därmed slippa dyra hyrläkare planerar landstinget att ta emot fler AT-läkare, de 32 platserna kan bli 39.

En annan tanke är att ge fler läkarstudenter från andra EU-länder korttidspraktik inom landstinget.

– Det handlar om läkarstuderande från till exempel Polen och Ungern, där många svenskar läser, säger Karolina Holmlund, som arbetar som utvecklare inom landstinget. De studenterna gör sin korta, obligatoriska praktik mellan terminerna och den kan de göra i Sverige.

En tredje väg som kan prövas är underlätta för legitimerade läkare från EU-länder att få ST-tjänst. Det kan göras genom att erbjuda en individuellt anpassad praktik så att de kan få den kliniska erfarenhet de inte fått genom sin utbildning.

Baktanken med dessa åtgärder är att åtminstone en del av dessa läkare sedan ska bli kvar i landstingets tjänst.

Stefan Johanson om patientsäkerheten

Stefan Johanson, moderat ledamot i sjukvårdsutskottet, skriver en debattartikel i VLT om patientsäkerhet: http://vlt.se/asikter/debatt/1.1200531-stefan-johanson-m-patientsakerheten-maste-lyftas-

torsdag 5 maj 2011

Landstingsalliansen planterade vårdträd


För att visa uppskattning över den nya, toppmoderna vårdbyggnaden som invigdes i november 2010 har Landstingsalliansen nu fullföljt sitt löfte om att plantera ett vårdträd utanför byggnaden.

Idag planterade oppositionsråd från de fyra Allianspartierna trädet.
På bilden syns det moderata oppositionsrådet Tomas Högström i full färd med att gräva plats för trädet.

Sten Linder i VLT och Bärgslagsbladet

Idag skriver Sten Linder, ledamot för Moderaterna i landstingsfullmäktige, i VLT och Bärgslagsbladet om smittorisk och hygien.