Publicerad i VLT 16/3:
Vi ska vara nöjda. Medellivslängden i Sverige fortsätter att öka och i Västmanland är den nu för kvinnor 82,7 år och för män 78,7 år. I OECD:s studie Health at a Glance: Europe 2010, där ett flertal europeiska länder undersöks, hamnar Sverige mycket bra. Endast 10 procent av svenskarna räknas som feta, vilket är betydligt bättre än större delen av Europa.
I jämförelsen framgår även att vi röker minst i Europa och har låg alkoholkonsumtion. När vi själva graderar vår hälsa blir vi 5:e bäst i Europa, 79 procent upp-lever sig ha god eller mycket god hälsa. Utöver det minskar barnfetman.
Vi kan se att i det allra flesta fall väljer vi att prioriterar vår hälsa. Trots att Sverige ligger bra till kommer politiker och experter med mer eller mindre genomtänkta förslag om hur vi ska förbättra folkhälsan. Det rör sig om allt från fett- och sockerskatt till skatt på fetma, höjda skatter på alkohol och allt annat som kan vara skadligt för vår hälsa. Det är en sak att samhället hjälper dem som har problem. Det är rätt och viktigt och det kan röra sig om allt från recept på motion till omhändertagande av missbrukare.
Stöd från mödravårdscentraler och barnavårdscentraler spelar en viktig roll för att hjälpa föräldrar och bidra till en fortsatt positiv utveckling. Men folkhälsotanken riskerar att leda in oss på fel väg. I stället för att hjälpa människor med problem väljer politiken i många fall att göra livet mer ofritt och begränsande för den stora mängd människor som vill leva sina liv och göra egna val. Vuxna människor måste själva få välja hur det ska leva sina liv, även om det är en livsstil som inte är den mest hälsosamma.
Varje vuxen individ har ett eget ansvar för sin hälsa och äger själv sin kropp och har rätt att leva de liv som de behagar så länge de livsvalen inte kommer i konflikt med någon annans persons motsvarande rätt. Den som väljer att leva på ett avvikande sätt bör inte bestraffas. Det är inte politikens iver att reglera och bestraffa som skapar ett hälsosammare land, utan insikten om eget ansvar.
Mikael Andersson Elfgren, landstingsledamot
Pia Edstam, landstingsledamot, folkhälsoutskottet
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar