Vi är övertygade om att moderat politik har möjlighet att klara framtida förväntningar på sjukvården.

tisdag 29 mars 2011

Pressmeddelande

Frågan om sprututbyte för narkomaner är åter i fokus. Det är vänsterpartisterna Juha Rundgren och Dan Karlsson som i en motion till Landstingsfullmäktige föreslår att landstinget inleder en utredning för att utveckla ett sprututbytesprogram samt att landstinget tar kontakt med länets kommuner för att initiera ett samarbete kring frågan. Motionen ska behandlas av landstingsfullmäktige den 20 april.


- Moderaternas inställning är att vi inte ska starta ett sprututbytesprogram. Att sprututbytesprogrammens evidens ifrågasätts av en stor mängd forskning gör det naturligt att landa i det här ställningstagandet. Smittspridningen bland injektionsmissbrukare är ett allvarligt problem, men vi får aldrig glömma de människor som varje år dör på grund av sitt missbruk, med fria sprutor underhåller landstinget detta missbruk, säger Maria Dellham oppositionsråd (M)


- Narkotika är förbjudet och landstingets roll är att vårda och hjälpa sjuka. Att vi med västmanlänningarnas skattepengar ska tillhandahålla verktyg för att bryta mot lagen är mycket tveksamt. Samhällets roll är att stödja dem som vill sluta sitt missbruk, inte underlätta det, avslutar Mikael Andersson Elfgren landstingsledamot (M)


För mer information kontakta

Maria Dellham, 070 755 24 40

Mikael Andersson Elfgren, 072 246 69 16

måndag 28 mars 2011

Det börjar bra...

Håkan Juholt, 26 mars: "Säger regeringen nej och stänger dörren för en sådan inbjudan [...] Då ställs vi socialdemokrater inför valet att antingen vika ner oss eller göra pensionerna till en valfråga 2014. Jag har i det läget bara ett budskap till statsministern: Vi ses i valrörelsen!"

Håkan Juholt, 28 mars: "Vi är inte i närheten av att överväga att riva upp pensionsreformen."

Maria Dellham (M): Personalen på BB sätter Västerås på kartan

TV-programmet En unge i minuten, som filmas på Västerås BB, ger en bra bild av sjukvården i Västmanland, tycker oppositionsrådet Maria Dellham.

Att få barn är en av de största stunderna i en familjs liv. Under våren kan vi i dokumentärserien En unge i minuten i TV4 följa föräldrar och personal på förlossningsavdelningen på Västerås lasarett.

I programmet visas personalens viktiga insats inför och under hela förlossningsarbetet, men också hur deras vardag på jobbet ser ut.

En unge i minuten är filmad på ett ovanligt sätt med hjälp av 35 fastmonterade kameror som följer de medverkande och framför allt personalens arbete dygnet runt.

Efter bara ett par avsnitt märker vi redan av det mediala genomslaget. Vi kan läsa om programmet på löpsedlar och i veckotidningar, vilket leder till att Västerås sätts på kartan. Efter programmets slut kan man följa paren på TV4:s hemsida och läsa mer om personalen som arbetar på förlossningen.

I detta sammanhang blir det tydligt hur en väl organiserad sjukvård fungerar för oss västmanlänningar och hur beroende vi är av kunnig och entusiastisk personal. Detta är ett resultat av mångåriga satsningar i syfte att lyfta vårdens resultat med målet att sätta patienterna i fokus och ge länet landets bästa hälso- och sjukvård.

Det är viktigt att landstinget och Västerås tillsammans tar chansen att lyfta fram vår region och utnyttja alla tillfällen till god publicitet. Detta framför allt i personalrekryteringssyfte men också när det gäller inflyttning.

Att få arbeta med trevlig och kunnig personal är givetvis lockande, och mottagandet av blivande föräldrar är en viktig faktor för de flesta när man ska välja sin framtida bostadsort.

Vi i Moderaterna är stolta över personalen på BB och den varma bild som de genom programmet ger av Västerås.

måndag 21 mars 2011

Salapolitiker besökte patologkliniken





PRESSMEDDELANDE: Salapolitiker besökte patologkliniken





Västerås 18/3 2011



Under torsdagen besökte Mathias Goldkuhl och Michael PB Johansson, moderata landstingspolitiker från Sala, patologkliniken vid Centrallasarettet i Västerås.



- Det var väldigt givande att ta del av den viktiga verksamhet som bedrivs på patologen, säger Mathias Goldkuhl, ledamot för (M) i landstingsfullmäktige, som fick se hur man går tillväga när man undersöker cellprover för att hitta eventuella cancertumörer.



- Vi fick klart för oss att det krävs många års strävsamt arbete innan man som läkare lärt sig att känna igen en elakartad tumör. Tyvärr har patologkliniken svårt att rekrytera unga läkare då inriktningen har låg status inom läkarprofessionen och det råder stor brist i hela landet, fortsätter Goldkuhl. Istället söker sig många utländska läkare hit då arbetsvillkoren anses vara goda, fem av sex läkare på patologkliniken i Västerås är utrikesfödda.



Michael PB Johansson, ersättare för (M) i landstingsfullmäktige, fick ta del av personalens synpunkter på hur verksamheten fungerar.



- Allt fler läkare specialiserar sig mer och mer på ett område, vilket ger spetskompetens, berättar Michael PB Johansson. Samtidigt förekommer fall där exempelvis en sjukdom uppstår på ett annat ställe i kroppen än det normala, då behövs det läkare som kan hela fältet för att patienten ska kunna få bästa möjliga behandling. Då verksamheten är komplex efterfrågar man mer samarbete mellan regioner och önskemål om större enheter för att kunna säkerställa bättre resultat.

- Trots att verksamheten som bedrivs på patologen är väldigt teknisk var det påtagligt hur patienten ändå alltid finns i fokus. Det sker en extrem noggrannhet vid hantering av proverna som analyseras med omfattande interna kontroller, avslutar Michael PB Johansson.

fredag 18 mars 2011

Skatt på fetma fel väg att gå, men lika så är skatt på socker

Publicerad i VLT 16/3:

Vi ska vara nöjda. Medellivslängden i Sverige fortsätter att öka och i Västmanland är den nu för kvinnor 82,7 år och för män 78,7 år. I OECD:s studie Health at a Glance: Europe 2010, där ett flertal europeiska länder undersöks, hamnar Sverige mycket bra. Endast 10 procent av svenskarna räknas som feta, vilket är betydligt bättre än större delen av Europa.

I jämförelsen framgår även att vi röker minst i Europa och har låg alkoholkonsumtion. När vi själva graderar vår hälsa blir vi 5:e bäst i Europa, 79 procent upp-lever sig ha god eller mycket god hälsa. Utöver det minskar barnfetman.

Vi kan se att i det allra flesta fall väljer vi att prioriterar vår hälsa. Trots att Sverige ligger bra till kommer politiker och experter med mer eller mindre genomtänkta förslag om hur vi ska förbättra folkhälsan. Det rör sig om allt från fett- och sockerskatt till skatt på fetma, höjda skatter på alkohol och allt annat som kan vara skadligt för vår hälsa. Det är en sak att samhället hjälper dem som har problem. Det är rätt och viktigt och det kan röra sig om allt från recept på motion till omhändertagande av missbrukare.

Stöd från mödravårdscentraler och barnavårdscentraler spelar en viktig roll för att hjälpa föräldrar och bidra till en fortsatt positiv utveckling. Men folkhälsotanken riskerar att leda in oss på fel väg. I stället för att hjälpa människor med problem väljer politiken i många fall att göra livet mer ofritt och begränsande för den stora mängd människor som vill leva sina liv och göra egna val. Vuxna människor måste själva få välja hur det ska leva sina liv, även om det är en livsstil som inte är den mest hälsosamma.

Varje vuxen individ har ett eget ansvar för sin hälsa och äger själv sin kropp och har rätt att leva de liv som de behagar så länge de livsvalen inte kommer i konflikt med någon annans persons motsvarande rätt. Den som väljer att leva på ett avvikande sätt bör inte bestraffas. Det är inte politikens iver att reglera och bestraffa som skapar ett hälsosammare land, utan insikten om eget ansvar.

Mikael Andersson Elfgren, landstingsledamot

Pia Edstam, landstingsledamot, folkhälsoutskottet

måndag 14 mars 2011

Pressmeddelande


Moderaterna i Landstinget Västmanland har anställt Eleonore Lundkvist som ny politisk sekreterare. Eleonore är 22 år, har studerat språk och statsvetenskap vid Uppsala universitet och kommer närmast från en tjänst som politisk sekreterare i Håbo kommun.

- Det känns oerhört inspirerande att få arbeta resultatinriktat med fullmäktigegruppen och landstingsalliansen. Tillsammans kommer vi att bedriva stark oppositionspolitik med fullt fokus på att utveckla våra idéer för att förbättra sjukvården i länet.
- Jag ser fram emot att få vara en del i det lag som ska förtjäna väljarnas förtroende i kommande val, avslutar Eleonore Lundkvist.



För mer information, vänligen kontakta:

Eleonore Lundkvist, politisk sekreterare (M) Landstinget Västmanland
0730-27 87 38
eleonore.lundkvist(a)moderat.se

fredag 11 mars 2011

Maria Dellham i tv.

Maria Dellham medverkade i SVTs tvärsnytt med anledning av att frågan om sprututbyte för narkomaner ännu en gång tas upp till behandling av landstingsfullmäktige. Se inslaget här.

lördag 5 mars 2011

Replik i VLT

De rödgröna vittnar falskt


Det är bra att de rödgröna i landstinget nu förklarar att den främsta uppgiften är att arbeta för en hälso- och sjukvård av god kvalité som finns när västmanlänningarna behöver den. Det är vi helt överens om. Vi är också överens om behovet av organisationsförändring.

Men i den fortsatta beskrivningen fortsätter Norström (S), Rundgren (V) och Flodin (MP) med den desinformation som vi tidigare varnat för. Nu heter det att alliansen inför maktskiftet i landstinget målat upp en bild av landstingets ekonomi som inte stämmer. Vi påstås ”ge sken av kommande ljusa tider var att vänta” och att ”utvecklingen pekade uppåt”.

Det ska vara ordning och reda i landstingets ekonomi. Varje landstingslednings uppgift är att säkra ekonomin. Med tanke på att vi hade att hantera effekterna av lågkonjunktur, finanskris, det största investeringsprogrammet i modern tid, pandemi och en massa annat så har vi anledning att känna en viss stolthet över landstingets resultat. Extra intressant är att de röda i landstinget offentligt erkänt att vi skött ekonomin bra. Det har också Miljöpartiet vittnat om. Av allmänt intresse kan vara att Miljöpartiets representant idag var med i den majoritet som ledde landstinget tidigare.

Vi får rekommendera en snabbkurs av landstingets nye informationsdirektör om konsekvenserna av att vittna falskt.

Än märkligare blir deras beskrivningar om man beaktar att vi lagt ut uppdrag om effektiviseringar och omställningar på 300 mkr. Detta på grund av ett underliggande kostnadstryck i landstinget bland annat beroende på den höga investeringstakten. I dessa beslut och i detta arbete har samtliga röda partier haft insyn och medverkat i - något som de senare backade ur.

Visserligen ökar nu skatteintäkterna men det innebär inte att en landstingsledning kan slå sig till ro och tro att andra löser problemen.

Något som vi också poängterat.

Tomas Högström (M)
Torsten Källberg (FP)
Birgitta Andersson (C)
Ingvar Nordén (KD)