Den politiska debatten kring sjukvårdens utformning utgick länge från en ideologiskt färgad diskussion kring vem som ska vara huvudman och om privata utförare var önskvärt eller inte. Västmanland valde efter goda erfarenheter från landstinget i Halland att vara ett av de första landstingen i Sverige att införa vårdval.
Under den gångna mandatperioden följde resten av landstingen i Sverige efter och olika typer av vårdval finns nu över hela landet. Vårdvalsreformen innebär i grunden att makten flyttar från politiker ned till patienterna och deras egna val.
Patienten får möjlighet att själv välja om de föredrar en verksamhet som drivs av landstinget eller att använda ett privat alternativ. Detta är bra, inte minst för att valfrihet har ett egenvärde men också för att patienten genom sina val får en större möjlighet än tidigare att forma sina kontakter med vården.
Delaktigheten blir även större bland anställda, som själva ges större möjlighet att utforma sin verksamhet som de önskar. Rent objektivt är detta system värt att stödja då vårdgivarna konkurrerar med kvalité. Enbart vetskapen om att den patient som inte är nöjd när som helst kan byta vårdcentral borde räcka för att höja kvalitén.
Även forskning och tidigare erfarenheter visar att privatisering och konkurrensutsättning har potential att förbättra vården och tillgängligheten.
Vi avvaktar utvärdering av vårdvalet under 2011. Men det finns inga garantier för framgång. För att de reformer som införs ska få de effekter som önskas så måste de genomföras på rätt sätt och vid behov vara öppna för förändringar.
Först då kan vi ta del av konkurrensutsättningens fulla potential.
De ersättningsmodeller som finns bör omprövas när skäl finns, vilket tidigare skett genom att i större utsträckning än tidigareväga in vårdtyngd i den vårdpeng som ges till vårdcentralerna.
Genom ett system som innehåller rättvisa ersättningar, mångfald och ett vårdval där pengarna följer patienten i stället för politikern skapar vi bra förutsättningar för att bli bättre.
Vi är övertygade om att detta är den rätta vägen för att stärka sjukvården i Västmanland.