Vi är övertygade om att moderat politik har möjlighet att klara framtida förväntningar på sjukvården.

måndag 27 december 2010

Omvärldsbevakning: Moderater stärker patientens ställning i Europa


- Det är patienternas rätt till information som är viktigast. Det säger Christofer Fjellner, moderat Europaparlamentariker, som på onsdagen fick starkt stöd i parlamentet för sitt förslag om ny EU-lagstiftning om patientinformation.

Lagstiftningen reglerar vilken information om receptbelagda mediciner som läkemedelsbolag får ge till patienter. I Sverige är informationen mycket lätt att nå via FASS. Med den lagstiftning som i dag röstats igenom kan FASS bli modell för hela EU.

- Det är glädjande att jag fått stöd för min rapport som stärker de europeiska patienternas rätt till korrekt och saklig information om mediciner, säger Christofer Fjellner.

- Det är viktigt att den information som någon aktivt söker efter är enkel att nå och företagen ska därför tvingas att tillhandahålla den typen av information. Patienternas rätt att få kunskap om mediciner är central. Oönskad information kommer helt att stoppas. Ingen vill se ett EU där det finns reklam för mediciner.

Sverige har en för Europa unik öppenhet för information från läkemedelsbolag till patienter. Modern teknik har gjort information om läkemedel enkelt tillgänglig över hela världen men det är nästan bara i Sverige som vi har organiserad och auktoritativ, förhandsgranskad information direkt från producenterna.

- Nu återstår att medlemsstaternas regeringar ska komma överens om samma linje och eftersom det är en omsorgsfull kompromiss där olika nationella traditioner har respekterats bör mitt arbete kunna leda till att patienternas ställning stärks inom hela EU, säger Christofer Fjellner.


fredag 24 december 2010

torsdag 23 december 2010

Vi växer...


Enligt Dagens Samhälle är moderaterna för första gången det största partiet för kvinnor i vården.
Hela 29,2% av de landstingsanställda kvinnorna skulle rösta på moderaterna om det var val idag. S får enbart 26,2%.

För oss landstingsmoderater kommer inte det här som någon överraskning. Även om det finns mycket kvar att göra när det gäller förbättringar för landstingets anställda har en hel del bra saker skett. Vår politik med vårdval inom primärvården har lett till fler alternativa arbetsgivare, fler möjligheter till kompetensökning och individuella löner. På längre sikt kommer detta att leda till högre löner för alla inom yrket.

Regeringen har genomfört jobbskatteavdraget som ger mer pengar i plånboken. Det har inneburit stora förändringar för de som arbetar inom hälso- och sjukvården. En undersköterska med en månadslön på 21 900 kronor har fått ungefär 1 500 kronor mer i plånboken varje månad. Efter skatt innebär det en hel extra månadslön per år. En sjuksköterska som tjänar 27 200 kronor i månaden har fått drygt 1 700 kronor i lägre skatt per månad. Utslaget på ett helt år har sjuksköterskan fått 20 900 kronor mer i plånboken, vilket också innebär en hel extra månadslön efter skatt.

söndag 19 december 2010

Patientsäkerhet.


Allt för många blir sjuka i sjukvården, även i Västmanland. Vårdskador är ett stort problem, det kostar pengar och innefattar mycket lidande för de som drabbas. Nationellt sker det 3 000 dödsfall och över 100 000 patientskador i den slutna vården som skulle kunna undvikas. Därför känns det bra att regeringen agerar och ger landstingen 500 miljoner kr som öronmärks för att förbättra patientsäkerheten. Av de pengar som regeringen tillför är 400 miljoner prestationsbaserade. Här gäller det att Västmanland ligger i framkant för att förbättra patientsäkerhetskulturen, minska läkarnas antibiotikaförskrivning, förbättra hygienen och minska patienternas trycksår för att få en del av pengarna.

Mer finns att läsa här.


onsdag 15 december 2010

Kommentar i p4

Tomas Högström ger en kommentar kring den rödgröna budgeten i p4.

Moderata bilder från fullmäktige.




Rapport från fullmäktige.

Igår efter en flera timmars lång debatt röstades den rödgröna budgeten för landstinget Västmanland igenom. Vi i den borgerliga allians är dessvärre inte imponerade. Socialdemokraterna bedrev en löftesrik valkampanj men resultatet av budgeten är inget att hänga i julgranen. Resurserna för jämställdhetsarbete näst intill halveras och allt nytänkande när det gäller framtida driftsformer stoppas. Den nya budgeten är inte rödgrön, den är betonggrå, Västmanland förtjänar bättre.


fredag 3 december 2010

Debattartikel publicerad i Västerås tidning

Första mötet med regionalpolitiska utskottet.

Idag hade regionalpolitiska utskottet sitt första möte. Moderata ledamöter i utskottet är Mikael Andersson Elfgren, Sverre Royen Linton, Stellan Lund och Gunnar Björnstad. Utskottet har till uppdrag att bevaka områden som man normalt sett inte förknippar med landstinget, tex utbildning, kultur, kommunikation, näringsliv, arbetsmarknad samt miljö ur ett regionalt perspektiv. I och med att detta är ett utskott har den till skillnad från en nämnd ingen egen driftsbudget eller en beslutanderätt som påverkar verksamheten. Det blir snarare diskussionsklubb. Och visst, tanken med utskotten är att vi ska vara befolkningsföreträdare och ha ett medborgarperspektiv för ögonen men som moderat frågar jag mig, har vi inte redan det? Vi är alla folkvalda och valda därför att vi ska representera befolkningen och ha Västmanlands bästa för ögonen när vi fattar våra beslut i landstingsfullmäktige. Behöver vi verkligen den här diskussionsklubben? Är det inte dags för mindre prat och mer verkstad?

// Mikael Andersson Elfgren

torsdag 2 december 2010

Landstings-oppositionen: Dålig start för den rödgröna majoriteten

Debattartikel publicerad i dagens VLT.

Relaterat

Starten för landstingets nya rödgröna majoritet kan inte beskrivas som särskilt lyckad. Den reviderade landstingsplan som de redovisar innehåller få förslag och idéer om landstingets utveckling. Det visade sig också i deras debattartikel som publicerades i VLT den 26 november.

De säger att de stoppat några omdömeslösa förslag från den tidigare majoriteten. De påstår att förslag fanns om kommersiallisering av kvinnokliniken i Köping samt av specialisttandvården. Deras beskrivning är inte korrekt. I Köping ville vi undersöka förutsättningarna för att lägga ut kvinnoklinikens verksamhet på entreprenad.

När det gäller specialisttandvården så kommer landstinget att vara tvungen att upphandla delar av specialisttandvården oavsett vad som sägs nu. Att vi hade uppfattningen att landstingets eget bolag Folktandvården AB hade bäst förutsättningar att vinna en sådan upphandling är en sak som de inte kommenterar. Men de rödgröna har säkert en annan uppfattning i den delen också. Vad som kanske borde ha redovisats är att förslaget att stoppa upphandlingen inte togs av den nya majoriteten utan av dåvarande landstingstyrelsens ordförande.

Bolagisering av de landstingsdrivna familjeläkarenheterna målas upp som ett stort hot. Men det är överdrivet. Det den rödgröna majoriteten gör även i denna del är att stoppa att landstinget ska utreda fördelar och nackdelar med en reform av det slaget.

Beskrivningen om avgiftsbefrielsen för CPAP - andningshjälpsutrustning – är endast delvis korrekt eftersom de som behöver CPAP som livsupppehållande hjälpmedel redan idag är avgiftsbefriade.

Redan nu slirar de rödgröna på sanningen i sina beskrivningar. Detta efter enbart någon månad vid makten. Det är illavarslande.

Låt oss uppmärksamma den rödgröna majoriteten på att påståendet i artikeln att alliansregeringen minskar sitt stöd till landstinget rejält inte heller är korrekt. Motsvarande skrivning finns också i den reviderade landstingsplan som kommer upp för behandling. Fakta är att landstinget erhåller ett extra generellt statsbidrag. Detta uppväger att konjunkturstödet försvinner. Det var för övrigt tillfälligt.

Ett miljövänligt landsting med energieffektiviseringar och hårdare miljökrav (vid upphandlingar) utlovas också, trots att landstinget fastställda miljöprogram med liknande krav fortfarande luktar trycksvärta.

Det är säkert politiskt korrekt bland de rödgröna att internt hantera sanningen på det sätt som de gör i sina beskrivningar. Men det är inte rätt mot väljare, medborgare och verksamheter.


Retorikens fångar

Vad tänkte de på? I sin första gemensamma debattartikel sedan de tillträdde slår den rödgröna majoriteten sig för bröstet och utbrister; ”vi har stoppat kommersialiseringen av specialisttandvården och kvinnokliniken i Köping”. Uttrycket ”kommersialisering” är negativt, leder tankarna till rå kapitalism. Det är bilden de vill sätta. Det vi ville var att upphandla specialisttandvården och utreda förutsättningarna för att upphandla av kvinnoklinken. Nu sitter de fast i sin egen retorik eftersom landstinget upphandlar ambulansdirigering. Jag antar att deras pressmedelande har rubriken ”(S) kommersialiserar ambulansdirigeringen med stöd av (MP)”. Tala om att falla på eget grepp. Den här debatten blir rolig att driva.

// Tomas Högström